În ultimii ani, s-a acordat o atenţie mai mare rolului femeii în culturile antice, de la femeile faraon din Egipt până la femeile nordice din era vikingă. Acum, arheologii din Peru au descoperit semne care indică faptul că femeile deţineau poziţii importante în primele faze ale civilizaţiei.
La situl arheologic Aspero, rămăşiţele unei femei au fost descoperite îngropate cu ornamente de scoici din genul Spondylyus, care provin de la sute de kilometri distanţă spre nord. Acestea erau un semn de autoritate în cultura Andină.
Femeia, a cărei vârstă s-a aproximat la 45 de ani, mai era îngropată cu ornamente în formă de păsări şi maimuţe amazoniene făcute din os, semne care de asemenea indică un statut privilegiat, conform arheologului Ruth Shady Solis, de la Universitatea San Marcos.
Uimitoare este şi vechimea acestui mormânt, datat la 4600 de ani, în perioada emergenţei civilizaţiilor neolitice de pe coasta peruană. S-au mai descoperit, de asemenea, şi o sumedenie de figurine care reprezentau femeile, încă un indiciu al rolului important al acestora în societăţile arhaice ale acelei zone.
Sursa: Archaeology
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cine şi de ce a desenat aceste linii misterioase într-un deşert din Peru
Camera SECRETĂ unde preoţii antici din Peru sacrificau femei şi le ”beau sângele”. FOTO+VIDEO